05.11.2017

Sfânta Liturghie – Cuvioasa Parascheva

171014-Liturghie-Cuv-Parascheva-14

Sâmbătă, 14 octombrie, sărbătoarea hramului a început cu slujba Utreniei, continuând apoi cu Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți. La final, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii bisericii. Cu prilejul hramului, parohia a pregătit pachete cu alimente pentru credincioșii prezenți.
 

În cadrul Sfintei Liturghii, în cuvântul de învățătură adresat credincioşilor, Preasfințitul Părinte Ieronim a vorbit despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva. “Sfânta Cuvioasa Parascheva este o chemare pentru noi, creștinii, să fim cuvioși, să fim sfinți, este o chemare la sfințenie și nu trebuie să ni se pară că este o chemare dificilă, adresată doar clericilor, cuvioșilor sau cuvioaselor. Chemarea Fiți Sfinți a fost adresată de Mântuitorul nostru Iisus Hristos și este o chemare firească, pentru că sfințenia sau curăția sufletului este o stare firească a omului cu care el a fost născut de Preasfânta Treime atunci când a fost creat; în el s-a așezat scânteia dumnezeiască, puterea de a se asemăna cu Dumnezeu, în el s-a așezat chipul cel dumnezeiesc care este sufletul”, a spus Preasfinția Sa.
 

De asemenea, Preasfințitul Ieronim a subliniat faptul că Sfânta Parascheva ne îndeamnă la “urcuș către valorile împărăției lui Dumnezeu”, la luptă duhovnicească cu propriile patimi și neputințe și a evidențiat că “trupul omului nu este destinat pieirii, ci este destinat învierii, vieții celei de veci; acest lucru ni l-a arătat Mântuitorul nostru Iisus Hristos și ni-l arată și moaștele Sfinților, care sunt o mărturie și o chemare a învierii și a împărăției celei veșnice. Sfinții sunt alături de Hristos în ceruri și alături de noi pe pământ prin sfintele lor moaște, iar Duhul lui Dumnezeu lucrează puteri și minuni prin sfintele lor moaște, care sunt mărturie a Învierii, a destinului nostru celui ceresc și a vieții celei veșnice”.